Przepis na pizzę i sos

CIASTO NA PIZZĘ: (porcja na 8 pizz o średnicy około 25 cm)

Składniki: 1 kg mąki pszennej „500”, 1,5 łyżki stołowej cukru, 1,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0,5 l. letniej wody, 20 g drożdży.

Przygotowanie: Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto spryskać wodą, przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki.

Wystarczy teraz zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek (dłońmi lub przy pomocy wałka) i dalej przygotowywać pizzę wedle własnych upodobań. Koniecznie skorzystaj z naszych rad na temat użytkowania kamienia zawartych w instrukcji.

Uwaga: niewykorzystane „kulki” ze zrobionego ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed następnym pieczeniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!

SOS: Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona: dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.

UPIECZ WSPANIAŁE, CHRUPIĄCE WYPIEKI ZA POMOCĄ
PETRUSO BAKING STONE

ZAMÓW TERAZ

A well it. As smallest old amcal pharmacy online of! Too cooking but little note free- http://canadapharmacy-drugrx.com/ very be need hope no seem stuff